Aangezichtspijn is een verzamelnaam voor pijn in het gezicht. Aangezichtspijn is een chronische pijnaandoening waarbij, soms door beschadiging van een gezichtszenuw, hevige pijnscheuten worden gevoeld in delen van het gezicht.
Aangezichtspijn kan uiteenlopende pijnklachten geven en verschillende oorzaken hebben, die verschillende behandelingen nodig hebben. Daarom maken we het volgende onderscheid:

'Typische aangezichtspijn' of trigeminusneuralgie

De pijn wordt veroorzaakt door irritatie van de aangezichtszenuw, de trigeminus. Het veroorzaakt kortdurende oppervlakkige en scherpe pijn aan een kant van het gezicht. Het kan worden opgewekt door een zachte aanraking, maar ook door bijvoorbeeld praten, kauwen of scheren. 

De pijnklachten kunnen na maanden of zelfs jaren spontaan verdwijnen, maar ook plotseling weer terugkomen. In de meeste gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van een Trigeminus Neuralgie. 
Behandeling is vooral allereerst met medicatie, zoals een anti-epileptica of antispasmodica. Deze middelen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van epilepsie of verkrampingen, maar werken ook dempend op de activiteit van zenuwcellen. 
Indien medicatie niet helpt, kan de arts besluiten de aangezichtszenuw met warmte te behandelen, de zogenaamde Sweet-behandeling. 

'Atypische aangezichtspijn'

Een verzamelnaam indien er een andere oorzaak is die tot de aangezichtspijn leidt. Dus als de aangezichtspijn niet 'typisch' is, wordt deze automatisch 'atypisch' genoemd. Deze pijn wordt vaak gekenmerkt als een vrijwel dagelijks en continue aanwezige pijn. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Ook deze pijn wordt eerst getracht te worden behandeld met medicatie. Indien medicatie niet helpt, kan er een behandeling met warmte worden overwogen.

Mogelijke behandelingen

Mogelijke behandelingen aangezichtspijn: