Hoofdpijn is een veelvoorkomende en nare klacht. Er is een verschil tussen primaire en secundaire hoofdpijn. Sommige typen hoofdpijn komen voort uit andere ziektebeelden (secundaire hoofdpijn), terwijl het ook een op zichzelf staande klacht kan zijn (primair). Een arts kan samen met u onderzoeken waar uw hoofdpijn vandaan komt.

Hoofdpijn kent vele oorzaken, het is een complex fenomeen. Zowel erfelijke factoren als leefstijlfactoren zijn hierin bepalend. Denk bij het laatste aan stress of spierbelasting. In veel gevallen helpt een pijnstiller, echter langdurig gebruik van pijnstillers kan ook averechts werken en hoofdpijnklachten uitlokken of verergeren. Er zijn verschillende typen hoofdpijn te onderscheiden waarvan er hieronder een paar zijn uitgediept.

 

Spierspanningshoofdpijn

Meest voorkomende is de spierspanningshoofdpijn, herkenbaar aan een bandgevoel om het hoofd en soms gepaard gaande met pijn in de nek en schouders. Deze type hoofdpijn hebben we allemaal wel eens, waarbij een lichte pijnstiller vaak afdoende is. Chronische spierspanningshoofdpijn kan het gevolg zijn van spanningen en stress, een langdurige en eentonige werkhouding (ook continu staren naar een computerscherm) of het gebruik van een verkeerd matras of hoofdkussen. Vaak zit er veel spanning in de nekspieren welke in verbinding staan met het hoofd. In dat geval kan fysiotherapie soms een uitkomst bieden en een andere behandeling welke de spieren relaxeert.

Lees meer

 

Migraine

Migraine is een veel voorkomend type hoofdpijn welke paar dagen kan aanhouden en iemands dagelijks functioneren erg kan beïnvloeden. Het uit zich vaak als een eenzijdige kloppende hoofdpijn gepaard gaande met misselijkheid en braken. Tevens kunnen er bijverschijnselen optreden als lichtschuwheid en zogeheten ‘aura’-verschijnselen; zien van lichtflitsen, tijdelijk verlies van gezichtsvermogen of zien van vreemde lichteffecten. Migraine is vaak erfelijk bepaald. Naast bekende pijnstillers worden er dikwijls specifieke migraine medicijnen als therapie gebruikt. In sommige gevallen is migraine echter lastig te behandelen met medicatie, waardoor een andere behandeling soms een uitkomst kan bieden.

Lees meer

 

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame, maar zeer heftige vorm van hoofdpijn die in aanvallen (clusters) optreedt. Clusterhoofdpijn wordt ook wel neuralgie van Horton genoemd en staat in de volksmond ook wel bekend als ‘suicide headache’ (zelfmoordhoofdpijn), vanwege de bijna ondraaglijke pijn. 

Lees meer
 

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Bij een kwart van de mensen gaat het bij chronisch dagelijkse hoofdpijn om medicatie-overgebruik. Deze hoofdpijn ontstaat door het langdurig gebruik van te veel pijnstillers. Langdurig is meer dan drie maanden. Teveel (medicijnen) is een relatief begrip. Niemand verwacht dat een zeurende chronische dagelijkse hoofdpijn kan  ontwikkelen door elke dag, 3 maanden lang paracetamol inname. Dit geldt zowel voor de vrij verkrijgbare pijnstillers als voor de medicijnen voor migraine (triptanen).

Lees meer
 

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijnsyndroom voortkomend vanuit de nek. Meerdere structuren in de nek kunnen een rol spelen, zoals de facetgewrichten (steungewrichtjes), tussenwervelschijf, spieren en bandjes. Vaak is er een bewegingsbeperking van de nek.

Lees meer