Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijnsyndroom voortkomend vanuit de nek. Meerdere structuren in de nek kunnen een rol spelen, zoals de facetgewrichten (steungewrichtjes), tussenwervelschijf, spieren en bandjes. Vaak is er een bewegingsbeperking van de nek.

De oorzaak van cervicogene hoofdpijn is tot op heden onbekend. Er wordt wel eens gezien dat patiënten de hoofdpijn ontwikkelen na een ongeluk met de nek, echter het is niet hetzelfde als een whiplash. Gedacht wordt dat afwijkingen van de nekwervels prikkelingen van de zenuwen op het hoofd veroorzaken.

Klachten/verschijnselen

Cervicogene hoofdpijn is vaak aan een kant van het hoofd, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn start vaak in de nek en straalt uit naar de voorkant van het hoofd mogelijk tot boven het oog. De hoofdpijn is gewoonlijk zeurend van aard. De hoofdpijn kan in aanvallen komen van enige uren tot enkele dagen. De duur van een aanval is niet voorspelbaar. Het kan leiden tot een chronische hoofdpijn welke wisselend in intensiteit is. Er zijn vaak duidelijk aanduidbare punten in de nek en/of schedel welke bij druk een verergering van de klachten geeft.

Behandelingen: