Artrose is een veel voorkomende aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Er is hierbij sprake van toenemende slijtage van het kraakbeen en groei van uitsteeksels aan het bot. In een gewricht komen 2 botten samen. Er zit kraakbeen op de plekken waar ze elkaar raken, zodat de beweging soepel verloopt en de botten beschermd zijn tegen schokken. Ze worden gesmeerd door gewrichtsvocht en zijn omsloten door kapsel. Door zware belasting en na verloop van tijd kan het gewrichtskraakbeen een onregelmatig oppervlak krijgen, verslechteren en soms helemaal verdwijnen. Hierdoor kunnen botten over elkaar gaan schuren en kunnen ook de uiteinden van de botten worden aangetast. Als reactie op de verminderde kraakbeen kan het bot ter bescherming zijn oppervlak vergroten om zodoende de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels gaan vormen (osteofyten) en misvormd raken. 

Slijtage van het kraakbeen begint al zodra men volwassen is, en vindt vooral plaats in heupen, knieën, rug en handen. Deze slijtage is onomkeerbaar. Langzaam maar zeker wordt het kraakbeen minder gesmeerd en functioneert het minder goed als schokbreker, met als gevolg meer wrijving, pijn bij beweging, stijfheid en ongemak. 

Vormen artrose in knie, enkel en voet

Mogelijke oorzaken

Hoewel artrose bij ouderen vrij veel voorkomt, kan de oorzaak verschillen. Belasting door eigen lichaamsgewicht (zwaargebouwd of overgewicht), erfelijkheid, overbelasting, herhaalde blessures (topsport of zware arbeid) of juist te weinig beweging kan de kwaliteit van het kraakbeen afnemen. De aandoening komt bij vrouwen 2 keer zo vaak voor als bij mannen.

Mogelijke behandelingen

Mogelijke behandelingen artrose: