Complex regionaal pijn syndroom (CRPS) is de nieuwe naam voor wat voorheen posttraumatische dystrofie, Südeckse dystrofie of sympathische reflexdystrofie werd genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen CRPS type 1, waarbij er geen zenuw beschadigd is en CRPS type 2 waarbij er wel sprake is van beschadiging van een zenuw. CRPS komt voornamelijk in de armen en de benen voor.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van CRPS is niet bekend. Er bestaan verschillende ideeën over het ontstaan van CRPS. Sommige denken dat het een overgevoeligheid van het zenuwstelsel is. Anderen denken dat er sprake is van een abnormale ontstekingsreactie. Het kan ontstaan na een botbreuk van de arm of het been, na een operatie van de ledematen, maar het kan heel soms ook spontaan ontstaan.

Ziekteverloop

Het ziekteverloop kan op verschillende manieren verlopen. Het typische voorbeeld van CRPS is dat de patiënt die na een lichte verwonding aan arm of been verschijnselen krijgt die lijken op een forse ontsteking van deze arm of been. De omgeving van de plaats die ze bezeerd hebben wordt opgezwollen, rood, warm (of juist koud) en vooral zeer pijnlijk. Ook kunnen veranderingen optreden in de haar- en nagelgroei, kan het zweetpatroon veranderen en/of kan de aangedane hand of voet verkrampen. In de loop van de tijd neemt de pijn vaak toe. Het aangedane lichaamsdeel wordt langzaam stijf en er kan een verminderd gevoel ontstaan. Dit kan leiden tot een functieverlies van het aangedane lichaamsdeel. Het verloop is per patiënt zeer verschillend. Sommige patiënten hebben weinig last en beleven een snel en volledig herstel. Bij andere patiënten kan de aandoening ernstig verlopen met uiteindelijk maar weinig herstel, en een ernstige blijvende invaliditeit.

Mogelijke behandelingen