Zenuwen

Pijn begint bij de zenuwuiteinden die geprikkeld worden of door het beschadigd zijn van zenuwen. Die prikkels, elektrische signalen, worden via zenuwbanen doorgegeven aan het ruggenmerg en tenslotte aan de hersenen.


Acute of chronische pijn

Pijn is in de eerste plaats een signaal dat er ergens in uw lichaam een beschadiging op dat moment is opgetreden die tot een reactie kan leiden om u te beschermen. Bijvoorbeeld als u zich met uw hand brandt aan een kachel dan krijgt u pijn in de hand en trekt u direct uw hand terug. Indien de pijn langer aanhoudt dan 3 maanden en niet goed reageert op gebruikelijke pijnmedicatie heeft de pijn geen waarschuwingsfunctie meer. We spreken dan over chronische pijn.

Chronische pijn is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn vele persoonlijke redenen, bijvoorbeeld hoe u gewend bent met pijn om te gaan en welke beperking de pijn juist voor u tot gevolg heeft. Ook invloeden vanuit uw omgeving, bijvoorbeeld hoe uw familie met uw pijnklachten omgaat, kunnen uitmaken hoeveel pijn u uiteindelijk voelt.

Het is van groot belang om bij u vast te stellen welke soort pijn u heeft omdat dit gevolgen kan hebben voor de keuze van de behandeling van uw pijn. Uw pijnspecialist zal tijdens uw eerste bezoek bepalen welke soort pijn of combinatie van soorten pijn u heeft om een gerichte behandeling op te kunnen stellen. 

Multidisciplinaire aanpak

Binnen Optimal Care Pijnklinieken werken wij nauw samen met andere disciplines. In de zorg gebruikt men daarvoor meestal de term “multidisciplinaire samenwerking”. Verschillende professionals werken daarin samen bij het stellen van de diagnose, het opstellen van het zorg- of behandelplan en de evaluatie daarvan. Teamleden volgen hun eigen diagnostische procedures, maar stemmen deze wel goed op elkaar af. Dat voorkomt herhalingen en een onnodige belasting van de toch al kwetsbare cliënt.

Lees meer


Pijnzoeker