De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. In de epidurale ruimte bevindt zich bindweefsel, bloedvaten en de uit het ruggenmerg uittredende zenuwwortels. Deze uittredende zenuwwortels kunnen geïrriteerd raken door diverse oorzaken. Door ontstekkingsremmende medicatie toe te dienen in dit gebied, kan dit een positief effect hebben op de irritatie van het weefsel en kunnen pijnklachten verminderen. 

Uitleg behandeling

De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal. Deze ruimte ligt tussen het harde ruggenmergvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal dat het ruggenmerg omgeeft. De epidurale ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten en de uit het ruggenmerg uittredende zenuwwortels. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicamenten in te spuiten, bijvoorbeeld pijnstillers of ontstekingremmende geneesmiddelen om zodoende de pijn proberen te behandelen.

De epidurale ruimte is vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. Daarom kan de epidurale injectie, afhankelijk van de plaats van de pijn over dit gehele traject gebeuren:

  • ter hoogte van de lendenen (lumbaal)
  • ter hoogte van de borst (thoracaal)
  • ter hoogte van de nek (cervicaal)

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling vindt plaats in onze kliniek aan de Hoofdweg 60. De behandeling wordt uitgevoerd door een anesthesist / pijnbehandelaar van Optimal Care Pijnklinieken. 
Thuis hoeft u geen voorbereidingen te treffen, tenzij dit speciaal vermeld is. U hoeft op de dag van de behandeling niet nuchter te blijven. 
Ongeveer een kwartier voor de behandeling arriveert u in de kliniek. U wordt door een medewerker van Optimal Care begeleidt naar een wachtruimte. Voordat de ingreep start wordt u opgehaald door een verpleegkundige en/of de behandelend arts en gaat u naar de naastgelegen behandelkamer. Bij sommige individuele omstandigheden wordt vooraf aan de behandeling een infuus in de hand geplaatst.

De behandeling

Tijdens de behandeling zit u op de rand van de behandeltafel. De arts zal de huid op de rug plaatselijk verdoven, waarna met een speciale naald de epidurale ruimte wordt opgezocht. Als de juiste positie van de naald bereikt is, geeft de arts via de naald een injectie met een ontstekingsremmend middel (80 mg depomedrol) in de epidurale ruimte. Dit kan een zeer kortdurend moment van pijn of druk geven in de ledematen door de druk die de vloeistof uitoefent of de zenuwen. Op indicatie van de arts wordt er soms tevens 2 ml lidocaine 2% in de epidurale ruimte achtergelaten. Op de plaats van de injectie wordt een pleister geplakt, deze mag u na een paar uur verwijderen. De behandeling duurt doorgaans ongeveer 5 minuten. Het resultaat is pas na enkele dagen te beoordelen. 

Resultaat behandeling

Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen zal een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Tijdens een belafspraak 4 tot 6 weken ná de behandeling zal de verpleegkundige of de specialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u bespreken.

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de anamnese kan worden besloten dat er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.