Vanuit het ruggenmerg lopen zenuwen naar de rest van het lichaam, door de epidurale ruimte. Als gevolg van een operatie of ontsteking kan in de epidurale ruimte littekenweefsel ontstaan. Het littekenweefsel kan irritatie geven aan de zenuwwortels en daarmee leiden tot pijnklachten in de rug en/of been. Een epiduroscopie is een vorm van kijkoperatie ter hoogte van een ruimte aan de binnenzijde van de wervelkolom, de zogenaamde epidurale ruimte.De arts kan door deze behandeling in detail bekijken wat er aan de hand is met de zenuwwortels en het omliggend weefsel. Naast het stellen van een diagnose kan de arts tevens de behandeling inzetten door medicatie in te brengen rondom de geïrriteerde zenuwwortel(s) en eventueel aanwezig littekenweefsel mobiliseren wat tot ruimte voor de zenuwwortel kan leiden en daarmee verlichting van de pijnklachten. 

Uitleg behandeling

Een epiduroscopie is een vorm van kijkoperatie ter hoogte van een ruimte aan de binnenzijde van de wervelkolom, de zogenaamde epidurale ruimte. Vanuit het ruggenmerg lopen zenuwen naar de rest van het lichaam, door de epidurale ruimte. Als gevolg van een operatie of ontsteking kan in de epidurale ruimte littekenweefsel ontstaan. Het littekenweefsel kan irritatie geven aan de zenuwwortels en daarmee leiden tot pijnklachten in de rug en/of been. Bij een epiduroscopie wordt ter hoogte van het stuitje een catheter met een camera ingebracht.

De arts kan door deze behandeling in detail bekijken wat er aan de hand is met de zenuwwortels en het omliggend weefsel. Naast het stellen van een diagnose kan de arts tevens de behandeling inzetten door via de catheter medicatie in te brengen rondom de geïrriteerde zenuwwortel(s). Tevens kan met behulp van de catheter ook het eventueel aanwezige littekenweefsel worden gemobiliseerd wat tot ruimte voor de zenuwwortel kan leiden en daarmee verlichting van de pijnklachten. 

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling vindt tijdens een kortdurende opname in een gecontracteerd ziekenhuis plaats en wordt uitgevoerd door een anesthesist / pijnbehandelaar van Optimal Care Pijnklinieken. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer en u krijgt een klein roesje (geen narcose).

U dient dan ook op de dag van de behandeling vanaf 6 uur voor de ingreep nuchter te zijn. Dit houdt in dat u tot zes uur vóór de opname als ontbijt een cracker of beschuit zonder boter en weinig zoet beleg mag eten en dat u tot vier uur vóór de opname heldere vloeibare dranken mag drinken (water, thee, appelsap of heldere oploslimonade). Koffie is niet toegestaan. Voorgeschreven medicijnen mag u innemen met een slokje water.

Ongeveer een uur voor de behandeling arriveert u in de kliniek. U wordt begeleid naar uw eigen kamer, waar u zich mag om kleden in een operatiejasje. Voordat de ingreep start wordt u opgehaald door een verpleegkundige en/of de behandelend arts. Samen loopt u naar de behandelruimte.

De behandeling

Na het plaatsten van een infuus en aanleggen van de nodige bewaking (hartritme, bloeddruk) komt u op uw buik te liggen. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving met aanvullend een licht roesje waardoor u zich rustig en ontspannen voelt. Vlak voor de behandeling krijgt u een infuus met een antibioticum om het risico van infecties te verkleinen. De huid van de rug wordt gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt. Na een plaatselijke verdoving (5-10 ml lidocaïne 2%) ter hoogte van het stuitje wordt er een scoop ingebracht via het staartbeen onder röntgendoorlichting. Tijdens de operatie wordt een steriele vloeistof (NaCL 0,9%) in de epidurale ruimte gespoten om de structuren in deze ruimte zichtbaar te kunnen maken voor het cameraatje. Met behulp van de catheter met camera kan de arts naast het stellen van de diagnose tevens proberen de eventueel aanwezige verklevingen rond de zenuw vrij te maken. Dit kunnen pijnsensaties veroorzaken als de catheter het geïrriteerde gebied passeert. U zult tijdens de ingreep soms vragen moeten beantwoorden. Ook wordt van u gevraagd om onmiddellijk te melden als u iets bijzonders voelt, zoals hoofdpijn of nekpijn. Aan het einde van de behandeling zal de arts een cocktail van medicatie achterlaten nabij de verklevingen in de epidurale ruimte. Dit is een mengsel van een locaal verdoving (3 ml bupivacaïne 0,5%), ontstekingsremmer (120 mg Kenacort) en een littekenoplosser (1500 IE Hyason).

De feitelijke behandeling duurt gemiddeld een half uur. Na de ingreep wordt u enige tijd bewaakt op de uitslaapkamer alvorens u naar uw kamer wordt teruggebracht.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u terug gebracht naar uw kamer waar u rustig kunt bijkomen. Het is de bedoeling dat u 2 uur strikte bedrust houdt. U mag wel op uw zij of buik liggen, maar niet uit bed komen. De verpleegkundige op de afdeling zal u hier verder begeleiden en mogelijke vragen beantwoorden. Na 2 uur bedrust mag u naar huis, tenzij in overleg met de arts anders wordt besloten. Omdat de behandeling en de verdoving uw reactievermogen kunnen beïnvloeden, mag u de dag na de behandeling niet actief aan het verkeer deelnemen. U dient er voor te zorgen dat iemand anders u naar huis brengt. De volgende dagen mag u doen wat u kunt, onthoud wel dat zwaar werk in het begin niet toegelaten is. Geleidelijk aan merkt u dat u tot meer in staat bent.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Doof gevoel in benen of schaamstreek. Dit verdwijnt na enkele uren als de verdoving is uitgewerkt.
  • Krachtsvermindering in benen. Dit is tijdelijk van aard als gevolg van de medicijncocktail en dient te verdwijnen binnen ongeveer 8 uur na de behandeling.
  • Na de behandeling kan er sprake zijn van een beurs gevoel bij het zitten. Dit is als het gevolg van het plaatsen van de naald ter hoogte van het stuitje.
  • Napijn of tintelingen in het been kunnen de eerste dagen toenemen doordat de reeds geïrriteerde zenuwen door de behandeling gemanipuleerd worden. Deze napijn kan enkele weken duren, maar gaat vanzelf over. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. 
  • Het ontstekingsremmende medicijn kan als bijwerking bij vrouwen opvliegers veroorzaken en kan de menstruatie korte tijd verstoren. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar!
  • Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.