Deze behandeling wordt toegepast bij pijnklachten die verband houden met:

  • circulatiestoornissen van het been;
  • bepaalde zenuwpijnen;
  • complex regionaal pijnsyndroom van een been;
  • pijn van de wervelkolom en of het been.

Uitleg behandeling

Tijdens de behandeling zal de anesthesioloog het sympathische zenuwstelsel voor een deel uitschakelen met warmte en/of medicijnen. Doel van de behandeling is een verbetering van de doorbloeding in uw been en voet. In veel gevallen vermindert hierdoor de pijn.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling vindt plaats in onze kliniek aan de Hoofdweg 60. De behandeling wordt uitgevoerd door een anesthesist / pijnbehandelaar van Optimal Care Pijnklinieken. 

Thuis hoeft u geen voorbereidingen te treffen, tenzij dit speciaal vermeld is. U hoeft op de dag van de behandeling niet nuchter te blijven.

Ongeveer een half uur voor de behandeling arriveert u in de kliniek. U wordt begeleid naar uw eigen kamer, waar u zich mag om kleden in een operatiejasje. Voordat de ingreep start wordt u opgehaald door een verpleegkundige en/of de behandelend arts. Samen loopt u naar de behandelruimte.

De behandeling

Na het plaatsten van een infuus komt u op uw buik te liggen. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. De huid van de rug wordt gedesinfecteerd. Na een plaatselijke verdoving (2-4 ml lidocaine 2%) in de rug ter hoogte van de lendenen, plaatst de arts onder röntgendoorlichting één of twee naalden in uw rug. Met contrastvloeistof en eventueel een teststroompje controleert de arts de positie van de naalden. Vervolgens krijgt u een chemische vloeistof (1 ml fenol 6% per naald) ingespoten en/of wordt de zenuwbaan via de naald(en) verhit. Hierdoor zal de zenuwbaan blokkeren. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Na de behandeling blijft u ongeveer een half uur ter controle op de verkoeverkamer, daarna wordt u naar uw kamer gebracht. 

Na de behandeling

Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u ongeveer een uur na de behandeling naar huis. Er kan echter tijdelijk krachtsverlies in de benen optreden.

U kunt daardoor geen auto besturen. Het is daarom noodzakelijk dat u met een begeleider naar de kliniek komt en wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis kan brengen.

Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om het rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, maar zwaar werk wordt u sterk afgeraden.

Mogelijke bijwerkingen

  • Als gevolg van de bloedvatverwijding kan bloeddrukdaling ontstaan. Uw bloeddruk zal daarom tot een kwartier na de behandeling gecontroleerd worden.
  • Een doof gevoel in en rond de insteekplaatsen van de naalden is normaal. Dit verdwijnt binnen enkele dagen.
  • In veel gevallen treedt na de behandeling napijn op. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt paracetamol (volgens recept) gebruiken om de pijn te verzachten.
  • Uw benen, voeten en/of tenen kunnen wat opzetten door de verbeterde doorbloeding. Dit verdwijnt na enkele weken.
  • Als u allergisch bent voor contrastvloeistof, dan kunt u jeuk, huiduitslag en kortademigheid ervaren.