Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. Een zenuwwortel kan bij de wervelkolom geprikkeld raken. Dit kan leiden tot pijnklachten. Indien u uitstralende pijnklachten heeft in een arm of been ten gevolge van een geprikkelde zenuwwortel bij de wervelkolom dan kunt u behandeld worden met een wortelblokkade.

Uitleg behandeling

Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. Een zenuwwortel kan bij de wervelkolom geprikkeld raken. Dit kan leiden tot pijnklachten. Indien u uitstralende pijnklachten heeft in een arm of been ten gevolge van een geprikkelde zenuwwortel bij de wervelkolom dan kunt u behandeld worden met een wortelblokkade. De behandeling kan worden uitgevoerd als u last heeft van:

 • Pijn in de nek, uitstralend naar de schouder, arm, hand of vingers
 • Pijn in de rug, uitstralend naar de bil, been, voet of tenen
 • Pijn na een rugoperatie
 • Pijn bij posttraumatische dystrofie
 • Door middel van een wortelblokkade wordt de pijngeleiding in de zenuwwortel beïnvloed, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering optreedt.

  Voorbereiding op de behandeling

  De behandeling vindt plaats in onze kliniek aan de Hoofdweg 60. De behandeling wordt uitgevoerd door een anesthesist / pijnbehandelaar van Optimal Care Pijnklinieken. 

  Thuis hoeft u geen voorbereidingen te treffen, tenzij dit speciaal vermeld is. U hoeft op de dag van de behandeling niet nuchter te blijven.

  Ongeveer een kwartier voor de behandeling arriveert u in de kliniek. U wordt door een medewerker van Optimal Care begeleidt naar een wachtruimte. Voordat de ingreep start wordt u opgehaald door een verpleegkundige en/of de behandelend arts en gaat u naar de naastgelegen behandelkamer.

  De behandeling

  Indien u voor pijnklachten in uw nek, schouder, arm of vingers komt, ligt u tijdens de behandeling op uw rug op de behandeltafel. Zijn uw pijnklachten lager, dan ligt u op uw buik. Onder röntgendoorlichting zoekt de arts naar de opening in de wervelkolom, waar door de betrokken zenuwwortel naar buiten komt. Als de naald zich in de juiste positie bevindt, wordt deze met zwakke stroomstootjes gestimuleerd. U kunt zelf goed aangeven wanneer en waar u de stroomprikkel voelt. Indien het juiste gebied is gevonden, wordt er een kleine hoeveelheid plaatselijke verdoving (0,5-1 ml lidocaïne 2% per niveau) ingespoten. Vervolgens wordt de punt van de naald gedurende 6 minuten verwarmd tot een bepaalde temperatuur door middel van radiofrequente stroom. Vaak wordt er na de behandeling een ontstekingsremmend middel (40-80 mg Depo-Medrol of 4-8 mg Dexamethason) bij de zenuwwortel gespoten om de zwelling te verminderen in de hoop dat de injectie bijdraagt aan een snellere genezing van de pijn. Een wortelblokkade kan op meerdere niveaus tegelijk behandeld worden. De gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten. 

  Afhankelijk van de indicatie van de behandeling bestaat een mogelijkheid dat de arts de behandeling met stroom bij u niet toepast. In dit geval wordt er na het plaatsten van de naald alleen een mengsel van plaatselijke verdoving en ontstekingsremmer achtergelaten bij de betrokken zenuwwortel(s) en wordt de behandeling met stroom achterwege gelaten. Dit wordt een Sleeve-behandeling genoemd.

  Na de behandeling

  Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 15 minuten na de behandeling weer naar huis. Houdt u wel rekening met eventueel tijdelijk krachtsverlies. 

  Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer 1 tot enkele uren na de behandeling) kan er napijn optreden. Dit komt doordat de naald geplaatst worden in geprikkeld gebied. De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen, dit duurt doorgaans echter één tot enkele dagen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om het rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, maar zwaar werk wordt u sterk afgeraden.

  Mogelijke bijwerkingen

  Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Doof gevoel: in armen, borst, benen of schaamstreek afhankelijk van welke zenuwwortel is behandeld. Dit verdwijnt na enkele uren als de verdoving is uitgewerkt.
  • Krachtsvermindering: in armen of benen. Dit is tijdelijk van aard en dient te verdwijnen binnen ongeveer 8 uur na de behandeling.
  • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
  • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is.
  • Napijn als gevolg van de injectie. Deze kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.
  • Het ontstekingsremmende medicijn kan als bijwerking bij vrouwen opvliegers veroorzaken en kan de menstruatie korte tijd verstoren. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar!
  • Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.