Pijn komt op verschillende plekken op en in het lichaam voor. De pijnzoeker helpt u om bij de juiste informatie te komen. Hieronder vindt u ook links naar verschillende soorten pijn en of aandoeningen die met pijn gepaard gaan.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn of 'trigeminusneuralgie' is een aandoening van de aangezichtszenuw ('nervus trigeminus'). Lees verder: Aangezichtspijn.

Arthralgie / gewrichtspijn

Artralgie is een matige tot ernstige pijn in een of meerdere gewrichten. De pijn kan worden ervaren als scherp, dof, stekend, branderig of kloppend. Gewrichtspijn kan vele oorzaken hebben, zoals overbelasting, blessure, breuken, infectie of anders. Lees verder: Arthralgie / gewrichtspijn.

Artritis

Artritis is een onsteking van een of meer gewrichten met als gevolg roodheid, zwelling, pijn en soms verlies van mobiliteit. Er zijn allerlei vormen van artritis. Artritis kan onstaan door slijtage (artrose) en door gewrichtsziekten zoals reumathoide artritis. Het kan ook een symptoom zijn van andere zieketen, zoals bindweefselaandoeningen. Lees verder: Artritis.

Artrose

Artrose is een veel voorkomende aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Er is hierbij sprake van toenemende slijtage van het kraakbeen en groei van uitsteeksels aan het bot. Het gewrichtskraakbeen kan door een bepaalde oorzaak een onregelmatig oppervlak krijgen, verslechteren en soms helemaal verdwijnen. Hierdoor kunnen botten over elkaar gaan schuren. Bij langdurig bestaan kunnen ook de uiteinden van de botten worden aangetast. Deze veranderingen in het gewricht kunnen klachten veroorzaken. Het komt voornamelijk voor in de handen, knieën, schouders en heupen. Lees verder: Artrose.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een omstreden diagnose. Het woord cervicogeen betekent 'afkomstig uit de nek'. Men neemt aan dat de oorzaak ligt bij afwijkingen in de halswervelkolom. Cervicogene hoofdpijn treedt vaak op na een ongeluk met de nek, maar is iets anders dan een whiplash. Lees verder: Cervicogene hoofdpijn

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn, die vrijwel uitsluitend bij mannen voorkomt. Het is een hevige, borende pijn in aanvallen aan één kant van het hoofd. Lees verder: Clusterhoofdpijn.

Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)

Complex Regionaal Pijn Syndroom wordt ook wel Posttraumatische dystrofie (PD) genoemd. De oorzaak is niet bekend. Lees verder: CRPS.

Fantoom pijn

Onder fantoompijn worden alle pijnlijke gevoelens verstaan die in het ontbrekende lichaamsdeel worden ervaren. Lees verder: Fantoom pijn.

Gordelroos (Herpes zoster acuta)

Gordelroos is een virus-infectie van een of meerdere zenuwwortels. Hoewel gordelroos overal op het lichaam kan optreden, komt het meest voor op de romp.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een veelvoorkomende ziekte met pijnlijke spieren, over het lichaam voorkomende pijn en slaapstoornissen. De oorzaak is onbekend: de spieren zijn niet verzwakt, ontstoken of ziek. Fibromyalgie verbetert met name door behandeling in de vorm van oefeningen, warme kompressen en/of zachte massage. Soms kunnen infiltraties van ontstekingsremmers op pijnlijke triggerpunten en een enkele keer medicatie een positieve bijdrage leveren.

Hernia

Acute beenpijn kan veroorzaakt worden door een hernia nucleopulposie. Hernia's komen voor in de nek, borst en lage rug. Bij een hernia drukt een uitpuilende tussenwerverschijf tegen een zenuw. Lees verder: Hernia.

Littekenpijn

Littekenpijn is een pijn in en rond een litteken. Littekenpijn kan worden veroorzaakt door een beknelling of beschadiging van een zenuwtakje in het littekenweefsel. Er kan sprake zijn van neuroomvorming aan het eind van de beschadigde zenuwtak: de beschadigde zenuw groeit op abnormale wijze terug. Lees verder: Littekenpijn.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Bij een kwart van de mensen gaat het bij chronisch dagelijkse hoofdpijn om medicatie-overgebruik. Deze hoofdpijn ontstaat door het langdurig gebruik van te veel pijnstillers. Langdurig is meer dan drie maanden. Teveel (medicijnen) is een relatief begrip. Niemand verwacht dat een zeurende chronische dagelijkse hoofdpijn kan  ontwikkelen door elke dag, 3 maanden lang paracetamol inname. Dit geldt zowel voor de vrij verkrijgbare pijnstillers als voor de medicijnen voor migraine (triptanen). Lees verder:  Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Migraine

Migraine is de meest voorkomende en ernstigste variant van vaathoofdpijn en komt voor bij meer dan 10% van de bevolking. Migraine gaat gepaard met verwijding van een of meer vertakkingen van de halsslagader en de arteria vertebralis, die de hoofdhuid en structuren in de schedel van bloed voorzien. Lees verder: Migraine.

Nekpijn, schouderpijn en whiplash

Nekpijn, schouderpijn en pijn veroorzaakt door een whiplash zijn behandelbaar. Lees verder: Nekpijn, schouderpijn en whiplash.

Perifere zenuwpijn

Perifere zenuwpijn is pijn aan oppervlakkig liggende zenuwen. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een trauma of operatie. Een perifere zenuwblokkade kan een positief effect hebben op deze klachten.

Pijn aan de borstkas

Chronische pijn aan de borstkas ('thorax') zonder een duidelijke oorzaak komt nog al eens voor.

Pijn bij Multipele Sclerose

Pijn is een veel voorkomend symptoom bij MS. De pijn kan zich manifesteren in duidelijke zenuwpijn, maar ook veroorzaakt worden door de spieren en gewrichten door verandering in de lichaamsstand, beweging en conditie. Lees verder: Pijn bij Multiple Sclerose.

Pijn in de knie, enkel en voet

Lees verder: Pijn in de knie, enkel en voet.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meerdere soorten chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Onder reuma vallen bijvoorbeeld: reumatoide artritisartrose, bechterew en weke delen reuma.

Rugpijn en lage rugpijn

Rugpijn is meestal pijn in het onderste deel van de rug. Rugpijn komt zeer veel voor en kan verschillende specifieke oorzaken hebben. Lees verder: Rugpijn en lage rugpijn.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam van verschillende vormen van hoofdpijn die niet op een andere manier geclassificeerd kunnen worden. Lees verder: Spanningshoofdpijn.

Vasculaire pijn

Vasculaire pijn wordt gezien bij arterieel vaatlijden en beschreven als een aandoening van de slagaders in het lichaam waardoor er te weinig bloed naar de benen en voeten gaat, Hierdoor De oorzaak van de arterieel vaatlijden is meestal vaatverkalking. Het komt voornamelijk voor bij patiënten ouder dan 55 jaar. De oorzaak voor vaatverkalking zijn vooral hoge bloeddruk en suikerziekte. Lees verder: Vasculaire pijn.