Gewrichtsinfiltratie (marcaïnisatie)

Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij een injectie met Marcaïne (verdovende vloeistof) en een ontstekingsremmer (corticosteroid) in het gewricht gegeven wordt.

gewrichtspijn 1616149333 Large

Plaatselijk de ontsteking en zwelling weg nemen

Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij een injectie met Marcaïne (verdovende vloeistof) en een ontstekingsremmer (corticosteroïd) in het gewricht gegeven wordt.
Dit kan op verzoek van uw orthopeed om te testen of de pijnklachten na de injectie minder worden of verdwijnen ter diagnose (diagnostische injectie). Maar het doel van deze behandeling kan ook zijn om plaatselijk de ontsteking en zwelling weg te nemen en zo uw pijn te verminderen en daardoor uw functioneren te verbeteren (therapeutische injectie).
Marcainisaties vinden met name plaats in heupen of knieën, maar ook andere gewrichten kunnen worden behandeld.

Indicatie

 • Ter diagnostiek voor mogelijke operatie aan het aangedane gewricht
 • Ter overbrugging van een operatie aan het aangedane gewricht
 • Indien u niet in aanmerking komt voor een operatie, maar wel gewrichtspijn heeft

Marcainisatie wordt uitgevoerd middels de volgende technieken::

 • Diagnostische injectie: in het gewricht wordt een verdovingsmiddel ingespoten met een ontstekingsremmend middel. Deze behandeling wordt aangevraagd door uw behandelend orthopeed. Na een aantal weken gaat u terug naar uw eigen orthopeed ter beoordeling van het resultaat.
 • Therapeutische injectie: in het aangedane gewricht wordt een verdovingsmiddel ingespoten met een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd). De ontstekingsremmer in combinatie met het verdovingsmiddel kan binnen een uur pijnvermindering geven aan uw gewricht.

Complicaties / bijwerkingen

We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van een complicatie.

 • Infectie ter hoogte van de injectieplaat (zeer zeldzaam)
 • Bloeding of blauw plek ter hoogte van de injectieplaats. U kunt ijs op de prikplaats leggen.
 • Allergische reacties
 • Napijn en/of lichte zwelling: dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor uw eigen pijnmedicatie innemen.
 • Als u diabetes heeft en een corticosteroïd krijgt ingespoten, kunnen de glucosewaarden de eerste dagen na de behandeling verhoogd zijn.
 • Een corticosteroïd kan als bijwerking bij vrouwen opvliegers veroorzaken en kan de menstruatie korte tijd verstoren. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie mogelijk niet meer betrouwbaar!

De dag van de behandeling mag u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand anders u naar huis brengt.

Resultaat

Het effect van een marcainisatie is vaak kort na de behandeling al te voelen. Bij anderen duurt het twee tot drie weken. Het uiteindelijke effect wordt na 6 weken beoordeeld door uw orthopeed of uw pijnspecialist. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de mate van artrose, de belasting op het gewricht en het doel van de behandeling.

Deze behandeling werkt bij


Afspraak maken

Wilt u meer informatie over, of heeft u interesse in deze behandeling maak dan een afspraak met ons via het afspraakformulier. U kunt tijdens kantooruren ook bellen naar 010-7146111

Afspraak maken

Patiënten beoordelen ons met een:

9,2

Bekijk de beoordelingen of geef uw eigen mening via: Zorgkaart Nederland

Terug naar overzicht