Pijnmedicatie

Afhankelijk van de soort pijn die u heeft, schrijft de anesthesioloog-pijnspecialist specifieke pijnmedicatie voor.

Pijnmedicatie modified

Pijnmedicatie

Na een consult bij de anesthesioloog-pijnspecialist kan het zijn dat u het advies krijgt om te starten met pijnmedicatie. Afhankelijk van de soort pijn die u heeft, schrijft de specialist specifieke pijnmedicatie voor. Zo is er bijvoorbeeld pijnmedicatie voor zenuwpijn en voor pijn door weefselschade.

Pijnmedicatie is erop gericht om uw pijn te verminderen zodat u beter kunt functioneren. Als u met medicatie start, dan wordt er bij elke afspraak gekeken naar de effecten. Het is belangrijk dat u goed aangeeft wat voor effect de pijnmedicatie bij u heeft op de pijn, maar ook of er bijwerkingen zijn. Bij het opstarten van pijnmedicatie moet deze namelijk nog ingesteld worden op de voor u juiste dosering. Als er te veel bijwerkingen zijn, kan de arts eventueel een ander medicijn voorschrijven. Sommige pijnmedicatie heeft pas een pijnstillend effect na enkele weken.

Er zijn verschillende soorten pijnmedicatie:

  • NSAID: NSAID's zijn krachtige pijnstillers die geschikt zijn voor matige tot ernstige pijn. Deze pijnstillers remmen van de stoffen die vrijkomen bij een ontsteking. Er zijn verschillende soorten NSAID's op de markt, maar ze werken allemaal ongeveer hetzelfde. Voorbeelden zijn: diclofenac, ibuprofen en arcoxia. Zij kunnen goed in combinatie met andere pijnstillers worden gebruikt.
  • Antidepressiva: antidepressiva worden voorgeschreven bij depressies, maar ook aan patiënten met zenuwpijn. Voor pijnbestrijding is vaak een veel lagere dosis nodig dan bij de behandeling van een depressie. U hoeft dus geen depressie te hebben om deze tabletten als pijnstiller te gebruiken. Er zijn verschillende soorten antidepressiva die worden voorgeschreven bij pijnsyndromen.
  • Anti-epileptica: Anti-epileptica worden voorgeschreven aan patiënten met epilepsie, maar ook aan patiënten met zenuwpijn. Zij verminderen de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel, waardoor ze ook pijnklachten verminderen. U hoeft dus geen epilepsie te hebben om deze medicatie als pijnstiller te gebruiken.
  • Opioïden: Opioïden zijn pijnstillers die al erg lang voorgeschreven worden bij pijn. Het zijn zeer sterke pijnstillers en ze worden alleen bij hevige pijn gebruikt. Onze pijnspecialisten zijn gespecialiseerd in het veilig gebruiken van opioïden, maar ook in de eventuele afbouw van uw huidige pijnmedicatie. Wij werken bijvoorbeeld met pleisters voor op de huid, die voor een langzame en gereguleerde afgifte zorgen gedurende de dag.

Het doel van pijnmedicatie is om pijnklachten te verminderen, en hiermee de kwaliteit van leven te verbeteren. Helaas treden bij sommige pijnmedicatie ook nadelige bijwerkingen op, zoals misselijkheid of een verminderde darmwerking, maar ook gewenning. Het uitgangspunt is altijd om de minimale dosis medicatie voor te schrijven met instandhouding van het gewenste effect. Samen met de pijnspecialist zal worden gekeken naar de ideale dosis medicatie. Waar mogelijk, kan worden afgebouwd middels andere behandelingen (bijvoorbeeld blokkades) en/of alternatieve pijnmedicatie.


Afspraak maken

Wilt u meer informatie over, of heeft u interesse in deze behandeling maak dan een afspraak met ons via het afspraakformulier. U kunt tijdens kantooruren ook bellen naar 010-7146111

Afspraak maken

Patiƫnten beoordelen ons met een:

9,2

Bekijk de beoordelingen of geef uw eigen mening via: Zorgkaart Nederland

Terug naar overzicht