Migraine is de meest voorkomende en ernstigste variant van vaathoofdpijn en komt voor bij meer dan 10% van de bevolking. Migraine gaat gepaard met verwijding van een of meer vertakkingen van de halsslagader en de arteria vertebralis, die de hoofdhuid en structuren in de schedel van bloed voorzien. 

Mogelijke gevolgen

Migraine leidt gewoonlijk tot ernstige, vaak kloppende pijn (meestal) aan 1 kant van het hoofd of achter 1 oog. Er kan sprake zijn van lichtgevoeligheid, visuele stoornissen, misselijkheid en braken en drukgevoeligheid van de hoofdhuid. 

Mogelijke oorzaken

De precieze oorzaak van migraine is onbekend. Wel lijken een aantal factoren migraine uit te lokken, waaronder vermoeidheid, stress, te lang slapen, maaltijd overslaan, consumptie van bepaalde voedingsmiddelen (chocola, cafeïne, alcohol, met name rode wijn, noten en kaas). Het is gebleken dat hormonale factoren een zeer belangrijke rol spelen.

Mogelijke behandelingen

Migraine is moeilijk te behandelen. Voorkomen is het beste, dus bekende factoren dienen zo mogelijk te worden vermeden. Maar als het vermijden van tot migraine leidende voedingsmiddelen en een matiging van de levensstijl niet helpen om het aantal migraineaanvallen te verminderen, zijn er diverse geneesmiddelen waarmee de aanvang van migraine kan worden voorkomen, hoewel hun werkzaamheid uiteenloopt.