De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormt de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De pijn zit onderin de rug en kan uitstalen tot in de bil en bovenbeen. Door een injectie in het SI-gewricht met lokaal verdovende medicijnen en een ontstekingsremmer kan het een positief en pijnstillend effect geven.

Uitleg behandeling

De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormt de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. De gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan weerskanten van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen, zodat rug en bekken vrij stevig met elkaar vetbonden zijn. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De pijn zit onderin de rug, meestal aan één kant en straalt uit tot in de bil. Soms straalt de pijn uit tot in het bovenbeen, maar meestal niet voorbij de knie. Ook kan er pijn in de lies zijn. Het lopen kan moeilijk gaan en pijn veroorzaken. De behandeling vindt plaats ter hoogte van het heiligbeen (SI gewricht).

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling vindt plaats in onze kliniek aan de Hoofdweg 60. De behandeling wordt uitgevoerd door een anesthesist / pijnbehandelaar van Optimal Care Pijnklinieken. Thuis hoeft u geen voorbereidingen te treffen, tenzij dit speciaal vermeld is. U hoeft op de dag van de behandeling niet nuchter te blijven. Ongeveer een kwartier voor de behandeling arriveert u in de kliniek. U wordt door een medewerker van Optimal Care begeleidt naar een wachtruimte. Voordat de ingreep start wordt u opgehaald door een verpleegkundige en/of de behandelend arts en gaat u naar de naastgelegen behandelkamer.

De behandeling

Tijdens de SI-blokkade ligt u op de buik op de behandeltafel. Onder röntgendoorlichting worden een naaldje geplaatst in de gewrichtsspleet van het heiligbeen. De juiste positie wordt gecontroleerd d.m.v. contrastvloeistof. Wanneer de naald op de juiste plaats is gepositioneerd, wordt medicatie (3 ml Bupivacaine 0,5% + 40-80 mg Depo-Medrol) gespoten.

Het naaldje wordt verwijderd en een pleister komt op de insteekopening.

Na de behandeling

Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 15 minuten na de behandeling weer naar huis. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer 1 tot enkele uren na de behandeling) kan er napijn optreden. Dit komt doordat er een naaldje is geplaatst in al geïrriteerd gebied. De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen, dit duurt doorgaans echter één tot enkele dagen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om het rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, maar zwaar werk wordt u sterk afgeraden.

Uit voorzorg is het echter niet toegestaan dat u zelf naar huis rijdt, dus wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis kan brengen.

 Mogelijke bijwerkingen

  • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
  • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is.
  • Tijdelijke krachtsvermindering: dit kan enkele uren duren en komt door de verdoving.
  • Tijdelijke vermindering van het gevoel in de huid in de buurt van het behandeld gebied: dit is ten gevolge van de behandeling en zal na enkele weken langzaam terugkeren.

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de anamnese kan worden besloten dat er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Vergoeding

Vanaf begin 2015 wordt de facetblokkade en de SI-blokkade nergens meer vergoed, in geen enkel ziekenhuis, ook niet met een top verzekering ondanks het feit dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze behandeling.

Wij zullen in ieder geval ervoor zorgen dat u niet onverwachts met een hoge rekening wordt geconfronteerd die niet vergoed wordt. Wij kunnen u wel de behandelingen aanbieden, echter deze moet u zelf bekostigen. De pijnkliniek kan u informeren over de kosten van de behandeling indien u die zelf zou willen betalen. Hierna kunt u zelf besluiten of u de behandeling wilt voorzetten of de behandeling stopzet. Dit is vergelijkbaar met andere vormen van niet-verzekerde zorg zoals cosmetische chirurgie.

De kosten voor een facetblokkade of SI-blokkade zijn € 350,- (enkelzijdig) € 450,- (dubbelzijdig).
U ontvangt een factuur voor de betaling, prijs geldig t/m 31 december 2017.