Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Deze hoofdpijn ontstaat door het langdurig gebruik van te veel pijnstillers.

hoofdpijn 2 1610215321 Large

Hoofdpijn door langdurig gebruik van pijnstillers.

Deze hoofdpijn ontstaat door het langdurig gebruik van te veel pijnstillers. Niemand verwacht dat een zeurende chronische dagelijkse hoofdpijn kan worden ontwikkeld door elke dag, 3 maanden lang paracetamol inname. Dit geldt echter voor zowel de vrij verkrijgbare pijnstillers, maar ook voor de medicijnen voor bijvoorbeeld migraine (triptanen). Idealiter neemt u maximaal twee dagen medicijnen (triptanen en/of gewone pijnstillers) tegen hoofdpijn en zeven dagen helemaal niets. Het gaat dus niet om de hoeveelheid die u slikt, maar de regelmaat waarmee u slikt.

Meest voorkomende symptomen

  • Chronische dagelijkse hoofdpijn (>15 dagen per maand)
  • Pijn is vaak al bij het wakker worden aanwezig
  • Constante zeurderige pijn, mild tot matig intens
  • Vaak aan beide zijden van het hoofd
  • Vaak gecombineerd met slaapstoornissen en vermoeidheid

Oorzaken clusterhoofdpijn

  • Langdurig gebruik van pijnstillers

Behandelmogelijkheden

Chronisch dagelijkse hoofdpijn is lastig aan te pakken. Abrupt en volledig stoppen met de medicijnen de enige oplossing. Door het in overleg met een pijnspecialist of neuroloog, aangezien u te maken kunt krijgen met ontwenningsverschijnselen. Een overstap naar een andere medicatie kan een oplossing zijn om u te begeleiden in dit proces.

Indien een andere vorm van hoofdpijn echter onderliggend is en u niet zonder uw pijnmedicatie kan functioneren, kan de pijnspecialist ook mogelijk ondersteunen. Middels blokkades is het mogelijk het onderliggende probleem te verlichten om zodoende het gebruik van uw pijnmedicatie toch te kunnen stoppen. Uiteraard moet altijd gezocht worden naar de juiste oplossing, maar is bij hoofdpijn niet altijd even makkelijk.

Behandelingen voor medicatie-afhankelijke hoofdpijn


Afspraak maken

Blijf niet zitten met pijn. Wij bieden hoogwaardige en persoonlijke zorg, voor iedereen met (chronische) pijnklachten. Bel voor een afspraak 010-7146111 of neem contact op voor een afspraak:

Afspraak maken

Patiƫnten beoordelen ons met een:

8,6

Bekijk de beoordelingen of geef uw eigen mening via: Zorgkaart Nederland

Terug naar overzicht