Pijn voorkant bovenbeen

 

bovenbeen pijn 749160439

Meralgia Paresthetica of femoralis neuralgie

Meralgia paresthetica is een beknelling van een huidzenuw van het bovenbeen, de nervus cutaneus femoris lateralis (ncfl). Irritatie van de huidzenuw van het bovenbeen geeft een vervelend, brandend of kriebelend gevoel.
Femoralis neuralgie is een pijnlijke aandoening van de femoraliszenuw als gevolg van een beschadiging of irritatie van deze zenuw.

Meest voorkomende symptomen

  • Meralgia paresthetica geeft een dove, tintelende of pijnlijke plek aan de voor- en zijkant van één bovenbeen. De plek is vaak ongeveer zo groot als een handpalm. Tevens kan er pijn door aanraking van de huid bestaan.
  • Femoralis neuralgie geeft een typische brandende, stekende pijn met een tintelend gevoel in het bovenbeen. Ook kunnen er klachten zijn over een krachtsvermindering die zich vooral voordoet bij het trappenlopen. Tevens kan er pijn door aanraking van de huid bestaan. De pijn wordt vaak erger bij langdurig staan en liggen met gestrekt been. Buigen van het been in de knie en de heup kan de pijn verminderen.

Meest voorkomende oorzaken

  • Operatie in het gebied van de huidzenuw, zoals na heup-, vaat- of liesbreukoperaties
  • Hoge druk in de buik, zoals zwangerschap of overgewicht
  • Beknelling door bijvoorbeeld kleding, een telefoon of portemonnee op de zenuw
  • Andere oorzaken: alcoholgebruik, diabetes, schildklierprobleem
  • Onbekende oorzaak.

Behandelingen voor pijn voorkant bovenbeen


Afspraak maken

Blijf niet zitten met pijn. Wij bieden hoogwaardige en persoonlijke zorg, voor iedereen met (chronische) pijnklachten. Bel voor een afspraak 010-7146111 of neem contact op voor een afspraak:

Afspraak maken

Patiƫnten beoordelen ons met een:

9,2

Bekijk de beoordelingen of geef uw eigen mening via: Zorgkaart Nederland

Terug naar overzicht