Pijn bij kanker

 

buikpijn 1 1374539924

Oncologische pijn

Oncologische pijn is pijn bij een kwaadaardige aandoening, zoals kanker. In de latere stadia is pijn toenemend een belangrijke factor naast de lichamelijke ongemakken.

De soort pijnklachten die patiënten ondervinden bij oncologische pijn zijn afhankelijk van de plaats (lokale ingroei in structuren en eventuele uitzaaiingen) van de tumor en eventueel andere aanwezige aandoeningen. Maar de kwaliteit van leven kan ook negatief worden beïnvloed door misselijkheid, slechte of onvoldoende voedingsintake en eenzijdig medicijngebruik (bijvoorbeeld alleen opiaatgebruik). Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol. Allerlei gevoelens, zoals angst, verdriet, boosheid en gespannenheid beïnvloeden uw pijnbeleving.

Onze gespecialiseerd oncologisch pijnspecialist gaat samen met u kijken waar de mogelijkheden zijn om uw kwaliteit van leven te verbeteren middels adviezen en begeleiding in optimaal medicatiegebruik (ook bij eventuele doorbraakpijn), voedingsadviezen, infuustherapie en mogelijke pijnblokkades.

Meest voorkomende symptomen

Klachten bij kanker kunnen verschillende symptomen hebben welke tegelijkertijd bij een patiënt voor kunnen komen:

  • Nociceptieve pijn: Pijn veroorzaakt door weefselbeschadiging (scherpe pijn) in bindweefsel, spierweefsel of bot (duidelijk aanwijsbare scherpe pijn) of door beschadiging van de ingewanden van de borst of de buik (niet duidelijk te lokaliseren borende, drukkende of krampende pijn).
  • Neuropathische pijn: Pijn veroorzaakt door beschadiging van het perifere of centrale zenuwstelsel. Deze pijn kan brandend, tintelend, koud, stekend aanvoelen. Daarnaast is er vaak spontane pijn, elektrische scheuten, dof gevoel (ondanks pijn) en abnormaal pijngevoel bij een normale aanraking.
  • Misselijkheid en braken: de oorzaak kan de kanker zelf zijn of de behandelingen. Behalve dat u zich beroerd kunt voelen, kan het door misselijkheid en braken ook lastig zijn om voldoende te eten en te drinken. 
  • Vermoeidheid: het komt veelvuldig voor dat mensen met kanker zich vermoeid voelen, zowel tijdens als na de behandelingen. Soms houdt de vermoeidheid ook na de behandelingen nog lang aan. Vermoeidheid bij kanker is vaak heviger en intenser. Het kan iemand plotseling overvallen en is vaak niet evenredig aan de geleverde inspanning.

Meest voorkomende oorzaken

  • Een tumor: de tumor kan op een zenuw drukken of doorgroeien in het omliggende weefsel. Door uitzaaiingen van de tumor kunnen er op meerdere locaties in het lichaam pijnklachten ontstaan.
  • Indirecte gevolgen van de ziekte: bijvoorbeeld botbreuken, infecties, verhoogde hersendruk.
  • De behandeling van kanker: radiotherapie of chemotherapie wordt gegeven om de tumor te vernietigen, maar er kan hierdoor ook beschadiging van gezonde weefsels optreden door weefselverharding na bestraling of zenuwpijn door chemotherapie. Tevens kunnen deze behandelingen misselijkheid en braken veroorzaken. Een operatie om de tumor te verwijderen kan eveneens pijn veroorzaken door bijvoorbeeld littekenpijn of zenuwpijn.
  • Patiënt gerelateerde factoren, zoals een al langer bestaand pijnsyndroom als diabetes of reuma.
  • Tijdens een behandeling worden niet alleen kwaadaardige cellen afgebroken, maar ook de goede. Het lichaam moet zich weer herstellen en dat kost veel energie. Het is niet alleen fysiek een zwaar traject, ook op emotioneel gebied gebeurt er veel wanneer u kanker heeft. De verwerking van de ziekte en behandelingen vraagt veel energie. Maar ook de angst voor terugkeer van de ziekte en het gevoel weinig controle te hebben kunnen een rol spelen.

Behandelingen voor pijn bij kanker


Afspraak maken

Blijf niet zitten met pijn. Wij bieden hoogwaardige en persoonlijke zorg, voor iedereen met (chronische) pijnklachten. Bel voor een afspraak 010-7146111 of neem contact op voor een afspraak:

Afspraak maken

Patiƫnten beoordelen ons met een:

9,2

Bekijk de beoordelingen of geef uw eigen mening via: Zorgkaart Nederland

Terug naar overzicht