Pijn bij kanker

 

hoofdpijn 3 1354116101 Large

Oncologische pijn

Oncologische pijn is pijn bij een kwaadaardige aandoening, zoals kanker. Naast de lichamelijke klachten die patiënten van een kwaadaardige aandoening kunnen ondervinden, komt pijn vaak voor.

De soort pijnklachten die patiënten ondervinden bij oncologische pijn zijn afhankelijk van de plaats (lokale ingroei in structuren en eventuele uitzaaiingen) van de tumor en eventueel andere aanwezige aandoeningen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol. Allerlei gevoelens, zoals angst, verdriet, boosheid en gespannenheid beïnvloeden uw pijnbeleving.

Meest voorkomende symptomen

Pijnklachten bij kanker kunnen verschillende symptomen hebben welke tegelijkertijd bij een patiënt voor kunnen komen:

  • Nociceptieve pijn: Pijn veroorzaakt door weefselbeschadiging. Nociceptieve pijn kan worden onderverdeeld in somatische en viscerale pijn.
  • Somatische pijn: Nociceptieve pijn welke wordt veroorzaakt door beschadiging van bindweefsel, spierweefsel of bot. Deze is vaak duidelijk te lokaliseren en geeft een scherpe, stekende of kloppende pijn.
  • Viscerale pijn: Nociceptieve pijn welke wordt veroorzaakt door beschadiging van de ingewanden van de borst of de buik. Deze pijn is meestal niet duidelijk te lokaliseren en is borend, drukkend of krampend van karakter.
  • Neuropathische pijn: Pijn veroorzaakt door beschadiging van het perifere of centrale zenuwstelsel. Deze pijn kan brandend, tintelend, koud, stekend aanvoelen. Daarnaast is er vaak spontane pijn, elektrische scheuten, dof gevoel (ondanks pijn) en abnormaal pijngevoel bij een normale aanraking.
  • Doorbraakpijn: Plotse en kortdurende toename van pijn die door langwerkende pijnmedicatie “doorbreekt”.

Meest voorkomende oorzaken

  • Een tumor: de tumor kan op een zenuw drukken of doorgroeien in het omliggende weefsel. Door uitzaaiingen van de tumor kunnen er op meerdere locaties in het lichaam pijnklachten ontstaan.
  • Indirecte gevolgen van de ziekte: bijvoorbeeld botbreuken, infecties, verhoogde hersendruk.
  • De behandeling van kanker: radiotherapie of chemotherapie wordt gegeven om de tumor te vernietigen, maar er kan hierdoor ook beschadiging van gezonde weefsels optreden door weefselverharding na bestraling of zenuwpijn door chemotherapie. Een operatie om de tumor te verwijderen kan eveneens pijn veroorzaken door bijvoorbeeld littekenpijn of zenuwpijn.
  • Patiënt gerelateerde factoren, zoals een al langer bestaand pijnsyndroom als diabetes of reuma.

Behandelingen voor pijn bij kanker


Afspraak maken

Blijf niet zitten met pijn. Wij bieden hoogwaardige en persoonlijke zorg, voor iedereen met (chronische) pijnklachten. Bel voor een afspraak 010-7146111 of neem contact op voor een afspraak:

Afspraak maken

Patiƫnten beoordelen ons met een:

9,2

Bekijk de beoordelingen of geef uw eigen mening via: Zorgkaart Nederland

Terug naar overzicht